sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Asiat liikkuvat hitaasti mutta varmasti

Tänä vuonna tapahtunutta:

- Haimme alkuvuodesta rakentamisen selvitystarveratkaisua, päätös saatiin maaliskuun alussa. Alue ei ole kaavassa. Päätöksen mukaan saamme rakentaa juuri sellaisen talon kuin alustavasti ajattelimme. Tontti on pitkä ja kapea suiro, joka rajautuu tiehen ja jokeen.

- Keväällä teimme sopparin rakennusinssin kanssa joka tekee meille kaikki piirustukset sekä toimii jatkossa myös vastaavana mestarinamme. Inssi on mieheni tuttu, oman kylän poikia.  Ideoinnin pohjana meillä oli  Ollikaisen hirsirakenteen Viitapohja jota olimme katselleet jo pidemmän aikaa että siinä olisi sen tyyppinen pohja mitä olemme ajatelleet. Tapasimme hänen kanssa pari kertaa ja kerroimme mitä muutoksia sinänsä hyvään Viitapohjaan haluaisimme. Hän myös pyysi Ollikaiselta kuvat pohjaksi omille suunnitelmilleen ja sai. Inssimme heitti meille ideoita joita emme olleet tulleet ajatelleeksikaan, ja hänen ideastaan meille onkin tulossa nyt suuri puolilämmin kellari, johon kaikki talotekniikka sijoitetaan. Se on niin suuri että sinne mahtuu erittäin runsaasti varastotilaa ja siitä tehdään juuri sen verran korkea että sinne menee myös vene ja asuntovaunu talvisäilytykseen. Asuintila on edelleen sentään yksikerroksinen. Mutta sata neliöö puoliämmintä varastotilaa, wau!! Eikä kustannus tule olemaan todennnäköisesti edes hirveän paljon suurempi kuin mitä se, että joutuisimme joka tapauksessa nostattamaan tonttia aika paljon suurella määrällä sepeliä, se on sen verran alhaalla tällä hetkellä suhteessa viereisen tien pintaan.
Pääsisäänkäynnin muutimme talon päätyyn pitkän sivu sijasta ja toinen vessa sai muuttaa eteisen paikalle. Muutoin pohjan idea on edelleen aika pitkälle Viitapohjan kaltainen.

- Kesällä kaadoimme tontilta puita ja kasasimme ne isoksi keoiksi. Selvittelimme paikallisilta jos joku olisi hoitanut risujen poiskuskaamisen, mutta ei oikein tuntunut löytyvän sopivaa kalustoa ja henkilöä jolla olisi ollut aikaa. Päätimme itse syksyn tullen poltella kokkoja. Venetsialaisviikonloppu elokuun lopussa oli tähän tärkoitukseen oikein hyvä :) 

 

- Maaperätutkimus tehtiin lokakuun alussa. Paljoa ei siitä raportista kukaan asiaan vihkiytymätön mitään ymmärrä, mutta pääpointti on se että perustamistapa on paalutus, kuten arveltiinkin.

 


- Talon piirustukset valmistuivat nyt marras-joulukuun vaihteessa. Keittiötä viilattiin vielä viimeiseen saakka. Siis lähinnä näitä päälinjoja. 

- Ely-keskukselta haettiin lupaa tien suojavyöhykkeen poikkeamaan, normaali suojatyövyöhyke on 20 metriä tien keskilinjasta, meidän talo tulee lähimmillään 14 metriin keskilinjasta. Tie ei ole mikään valtatie sentäs.

- Sen sijaan Ely-keskus ilmoitti hyvin selkeästi että tonteille on varattu yksi ajoliittymä. Tarkoittaa sitä ettei me ainakaan kolmea sinne saada, joten nykyinen saunamökille vievä liittymä laitetaan umpeen ja anotaan poikkeusta toiselle huoltoliittymälle sen pääliittymän lisäksi. (kuva tähän voisi selventää, ehkä mä kaivelen..)

- seuraavaksi kuvat lähtevät sitten LVI-suunnittelijalle ja sähkösuunnittelijalle, jotka nekin on näillä näkymin tulossa Jussin suhteilla ilman suurempaa kilpailutusta. Jussi kun on itse rakennusalalla konsulttipuolella niin toki sitä kautta löytyy osaamista monenlaisiin juttuihin ja näkemyksenä on että ennemmin toimitaan ihmisten kanssa joita tunnetaan ja joihin luotetaan kuin aletaan jahtaamaan Suomenmaan halvimpia hintoja. Eikä ne tutut tietenkään kehtaa kovin kiskurihintoja pyytääkään :) Tällä meiningillä mennään nyt suunnittelussa, melko lailla sama ajatus on kyllä sitten siinä tekemisessäkin.
 

Sitten pitäisi niitä talovalmistajia vielä alkaa kuulemaan minkäslaisia summia ja tarjouksia he ovat valmiit lyömään tiskiin. Tarjouksia pyydetään ainakin muutamalta hirsifirmalta.

Tässä sitä mennään. Ajatus olisi että heti kevään tullen olisi pystytys ja koko ensi kevät, kesä ja syksy sitten vaan julmettua raksaamista. Seuraavana talvena aiotaan muuttaa. Aika lailla teettämällä homma varmasti, ei meillä taitoa ihan kovin monimutkaisiin rakennusjuttuihin itsellä ole mutta toki siellä itsekin puuhastellaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti